Ara makas nedir? sorusuyla sık sık karşılaşılabilmektedir. Ara makas saçları çok yoğun, gür olan kişilerin saçlarını inceltmek için yapılan uygulamaya verilen isimdir. Genellikle kuaförler tarafından kalın ve kabaran saçlara uygulanarak saçın incelmesi ve daha kolay şekil alması amaçlanmaktadır. Ara makas erkek ve kadın saçlarında uygulanan bir kesim şeklidir. Ara makas saçı kabartır mı gibi sorular sıklıkla duyulmaktadır. Ara makas saçı kabartan bir işlem olmamakla birlikte saçın kabarmasını önlemektedir. Ara makas bir defa attırılıp bırakıldığında etkisi olmamakta ve saç tekrardan eski kalın, kabarık formuna geri dönmektedir. Bu sebeple kısa zaman aralıkları ile saça ara makas uygulaması yapılması tavsiye edilmektedir. Genellikle ara makas uygulama aralıkları 6 ay olarak önerilmektedir.
Ara makas uygulaması için özel tarak ve makaslar kullanılmaktadır. Farklı malzemelerden farklı şekillerde tasarlanmış makas çeşitleri bulunmaktadır. Ara makas işlemi 10-15 dk gibi kısa sürede yapılabilmektedir. Saça ara makas atılmasının saçı inceltmenin yanında farklı birtakım faydaları da bulunmaktadır. Saça ara makas atıldığında saç derisi hava almaktadır. Saç derisinin havasız kalması saçlarda kepeklenmeye ve saç dökülmesine sebep olabilmektedir. Bu sebeple saça ara makas uygulanması saç derisi ve saç sağlığı açısından önemli olmaktadır. Bazı saç yapıları gereğinden fazla kalın telli ve kabarık olmaktadır. Bu saç tipleri kolay şekil almayan ve kabaran bir yapıya sahip olmaktadır. Ara makas uygulanarak inceltilen saç daha kolay şekil almaya başlamakta ve kabarmadan gün boyu şeklini koruyabilmektedir. Ayrıca ara makas uygulaması ile saçlardaki beyazlar da temizlenmiş olmaktadır. Ara makas kısa ve uzun saçlara rahatlıkla uygulanan bir işlemdir.
“Ara makas ne işe yarar?” ve “Ara makas ne demek?” gibi sorular saçlarını kestirmeyi düşünen kişiler tarafından araştırılmaktadır. Ara makas uygulaması saçları fazlalıklarından arındırmak, hafifletmek ve saçların daha düzgün bir görünüm kazanmasını sağlamak için uygulanan bir işlemdir. Ara makasların üzerinde bulunan dişler farklı aralıklarla tasarlanmaktadır. Kalın telli saçlarda ara makas işlemi uygulanacağı zaman aralığın fazla olduğu, ince telli saçlarda uygulanacağı zaman ise aralığın az olduğu makasların kullanılması tavsiye edilmektedir. Ara makas işlemi genel olarak kuaförler tarafından uygulanan bir işlem olmakla birlikte evde el becerisi olan kişiler ara makas temin ederek bu işlemi kendisi yapabilmektedir. Fakat mükemmel sonuç almak için deneyimli, işinde uzman bir kuaför tarafından ara makas işleminin yapılması tavsiye edilmektedir.
Ara makasların en belirgin özelliği kabarık ve gür saçları fazla saçlardan temizleyerek saçların hafiflemesini sağlamaktır. Ara makas işlemi için özel tasarlanmış makaslar bulunmaktadır. Bu makaslar da kendi içinde çeşitlenmektedir. Farklı ebatlara ve farklı diş yapılarına sahip ara makaslar bulunmaktadır. Kalın telli saçlara diş aralığı fazla olan makaslar tercih edilirken, ince telli saçlara aralığın az olduğu ara makas türleri tercih edilmektedir. Saça ara makas atmak saçın daha hafif ve düzgün görünmesini sağlamaktadır.
Ara makas işlemi yapmak için çeşitli ara makas modelleri kullanılmaktadır. Seyreltme makası olarakta bilinen ara makaslar farklı markalar tarafından talep doğrultusunda farklı şekillerde tasarlanmaktadır. Ara makas çeşitlerinden biri olan çelik ara makas modeli profesyonellerin kullandığı modellerden biridir. Yüksek kaliteye sahip çelik makas sert yapıya ve paslanmaz yüzeye sahiptir. Islak saça değen çelik makaslar paslanmaz yüzeye sahip olduğu için uzun ömürlü kullanım avantajı sunmaktadır. Bir başka ara makas çeşidi olan titanyum yüzeyler dayanıklı olmasının yanı sıra son derece hafif bir yapıya sahiptir. Bu sayede de kolay kullanım avantajı sağlamaktadır.
Tek ve çift taraflı makas çeşitleri ise işlevsellik bakımından farklılık göstermektedir. Makasların üzerinde bulunan dişler tek taraflı olanlarda düz bir yüzey ile birlikte üretilmektedir. Çift taraflı olan makas modelinde ise iki taraftada dişler bulunmaktadır. Ayrıca makas üzerinde bulunan dişler farklı aralıklarla tasarlanarak, farklı saç yapılarına uyum sağlayabilmektedir. Ürün çeşitliliğinin olması kalın telli, ince telli ve kıvırcık saçlı kişiler için kullanım rahatlığı sağlamaktadır.
Ara makas genellikle kalın saç teline sahip gür saçlarda uygulanmaktadır. İşlemin amacı saçın kabarıklığını ve yoğunluğunu azaltarak daha hafif, düz bir görünüm kazanılmasını sağlamak olduğu için ince telli saçlara uygulanması çok fazla tavsiye edilmemektedir. Kalın telli saçlara ara makas uygulaması yapıldığı zaman daha kolay şekil alan ve kabarmayan saçlar elde edilmektedir.
“Saça ara makas atmak iyimidir?”, “Ara makas saç döker mi?” ve “Ara makas saça zarar verir mi?” gibi sorularla sıklıkla karşılaşılmaktadır. Sık karşılaşılan bir durum olmamakla birlikte ara makas saç dökülmesine sebep olabilmektedir. Ara makas uygulamasının tam olarak bir zararı olmamakla birlikte zaman zaman yeni çıkan saçların daha dik ve kalın çıktığı görülebilmektedir.
Ara makas uygulaması erkek ve kadınlarda çok yoğun, kalın saçları seyrekleştirerek daha düzgün bir görünüm elde edilmesini sağlayan bir saç kesim işlemidir. Ayrıca ara makas işlemi yapılarak saça farklı bir hareketlilik kazandırılmaktadır. Ara makas atılan saçlar daha kolay şekil almaktadır.
Ara makas uygulaması bu işlem için özel olarak tasarlanmış makaslar ile yapılmaktadır. Bu makaslar farklı ebatlarda olmaktadır. Ara makas uygulaması saçlardan tutam şeklinde özel fırça yardımı ile alınarak, dişli makaslar ile saçın kesilmesi ile gerçekleşmektedir. Son derece pratik olan bu işlem kısa sürede gerçekleşmektedir.
Erkek ve kadınlar saçlarına ara makas attırarak saçlarını hafifletmeyi ve daha düzgün görünmesini amaçlamaktadır. Genellikle kalın saç teline sahip, gür saçlı kişiler ara makas uygulaması yaptırmaktadır. Bazen erkeklerin saçlarının güçlenmesi ve gürleşmesi için de ara makas uygulaması yapıldığı görülmektedir. Ayrıca ara makas uygulaması saçlardaki kırıkları da giderebilmektedir.
Ara makas çok gür ve kıvırcık saçları seyreltmek için kullanılan bir kuaför tekniği olmaktadır. Bu işlem ile saçların arasından belli olmayacak şekilde inceltme işlemi yapılmaktadır. Ara makas uygulaması sayesinde saçlar kabarık görünümünden uzaklaşarak daha düzgün bir görünüm kazanmaktadır. Ayrıca ara makas uygulaması saç derisinin hava almasını sağlamaktadır. Hava alan saç derisi daha sağlıklı olmakta ve kepeklenme sorunu çözülebilmektedir. Ara makas atıldığı zaman güçsüz saçların yerini yeni gelen güçlü saçlar almaktadır. Aynı zamanda ara makas atılarak saçlardaki beyazlar azaltılabilmektedir. Böylelikle saçlar beyazlarından arınarak, daha güçlü hale gelmektedir.
Ara makas uygulaması erkekler ve kadınlar tarafından sık sık yaptırılan bir saç kestirme işlemidir. Kuaförler bu işlem için özel olarak tasarlanmış makas ve fırçalar kullanarak ara makas uygulamasını gerçekleştirmektedir. Ara makas saçları inceltmek amacı ile atılıyorsa 6 ayda bir tekrarlanması gerekmektedir. Ara makas atıldıktan sonra düzenli olarak ara makas uygulaması yapılmaz ise saç kalınlaşarak gürleşmektedir. Saçı ince, zayıf olan kişiler saçlarının gürleşmesi için ara makas uygulaması yaptırabilmektedir.