Erkekler için rutin olan tıraşın tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır. Antik Mısır’da soylular ve rahipler için tıraş önemli bir bakım şekliydi. Mısır’ın sıcak ve nemli havasının etkisinden vücuttaki kıllardan arınmak isteyenler ilkel tıraş bıçakları ile tıraş olmaktaydı. Bu ayrıca kişinin temiz ve asil biri olduğu anlamına geliyordu.
Mısır’da yaygın olan tıraş, zamanla diğer coğrafyalara yayılmıştır. Yunan dünyasına tıraşın girişi ise Büyük İskender’in Mısır’ı ziyareti sonrasında olmuştur. Tıraşlı Mısır askerlerinin rahat hareket ettiğini gören İskender, kendi askerlerini de tıraş ettirmiştir. Roma’ya dönen askerler ise bu alışkanlıklarını devam ettirmiş ve böylece tıraş toplum içinde yaygın hale gelmiştir.
O dönemlerde tıraş için ilkel alet ve jiletler kullanılırken günümüzde birçok jilet ve tıraş bıçağının yanı sıra elektronik tıraş cihazları da sıklıkla tercih edilir olmuştur. Her ne kadar elektronik cihazlar olsa da erkeklerin çoğu kıllı bölgeye sürülen köpükten sonra jilet ile kesilen tıraş şeklini tercih etmektedir.
Sakallarını kesmeyip kirli sakal denilen tarzda kullananlar jilet ile kesilen yöntemi kullanmamaktadır. Fakat sinekkaydı tıraş yani yüzde hiç kıl kalmayacak şekilde yumuşak bir cilt elde etmek isteyenler jiletle tıraş olmaktadır. Neredeyse her gün yüzlerindeki kılları, jiletle kazıyarak tıraş eden erkeklerin ciltleri zamanla kurur ve tahriş olur. Bu nedenle tıraşın kendisi kadar tıraş sonrası bakım da önem kazanmaktadır.
Tıraş sonrası bakım denilince akla tıraş sonrası balsam veya after shave balm gelmektedir. Balsam nedir? Balsam, bazı ağaçlardan elde edilen parfüm ve ilaç yapımında kullanılan reçine olarak tanımlanmaktadır. Balsam, tıraş sonrası erkeklerin ciltlerine sürdüğü bakım setlerinin içinde yer alsa da farklı kozmetik ürünlerde ve ilaçlarda da kullanılmaktadır.
Balsam ne demek? Balsam doğal yollardan elde edilen bir reçinedir. Bu nedenle tıraş balsamı içinde doğal yağlar ve çok az su vardır. Krem formunda olan balsam, yoğun bir nemlendirme özelliğine sahiptir.
Balsamın doğal bir içeriğe sahip olmasından dolayı birçok faydası vardır. Peki balsam ne işe yarar? Bazı çam çeşitlerinden ve tropikal ağaçlardan elde edilen balsam, parfüm ve ilaçların yapımında ve bazı acı veya pis kokulu ilaçların tat ve kokularını değiştirmek için kullanılır. Sinirsel ağrılara iyi gelen balsam, kozmetik sektöründe de sıklıkla kullanılır. Varis tedavisinde de kullanılan balsam kışın, kuruyan ve çatlayan dudakların tedavisinde de kullanılmaktadır.
Balsam, alkolle karıştırılarak etkili ve güzel parfüm kokularının oluşmasını sağlarken parfümlere misk kokusu katmak için de kullanılır. Kremlerde kullanılan balsam ise ağrıların, kesiklerin ve yaraların acısını azaltır.
Balsam ani kesiklerde olan kanamaları durdurarak yaranın çabuk iyileşmesinde de oldukça etkilidir. Balsamın diğer önemli faydası ise cildi nemlendirmesidir. Kış aylarında veya tıraş sonrası yıpranan ciltlerin nemlendirilmesinde ve onarılmasında balsam kremler kullanılmaktadır. Balsam krem nedir? Balsam denilen reçinenin içinde bulunduğu kremler balsam kremdir.
Birçok yararlı etkisinin bulunduğu balsam ne için kullanılır? Balsam çeşitli amaçlar için kullanılabilmektedir. Kadınlar botoks etkisi nedeniyle ciltlerinde ve varis tedavisi amacıyla bacaklarında balsam içerikli kremlerden faydalanmaktadır. Kadınların balsamı kullandığı diğer bir alan ise saçlarıdır. Yoğun nemlendirici özelliği ile kadınlar, saç diplerinin nemlendirilmesinde ve saçların parlak görünmesinde saç balsamlarını sıklıkla kullanmaktadır. Yine ağrı kesici özelliği bulunması nedeniyle birçok hasta tarafından da kullanılmaktadır. Erkekler ise tıraş sonrası oluşan kesik ve yaralanmalarda kanı durdurmak ve yaranın hızla iyileşmesini sağlamak için tıraş sonrası balsam kullanmaktadır.
Erkekler tarafından tıraş sonrasında kullanılan balsam, tıraş sonrasında kuruyan ve tahriş olan cildi onarmak için kullanılır. Sürekli tıraş olan cilt zamanla yıpranır ve nemini kaybeder. Bu nedenle cildin nemlenmesi ve pürüzsüz bir hale gelmesi için tıraş sonrası bakım şarttır. Ayrıca ferahlatıcı bir içerikte olan balsam, cildin nefes almasını sağlar.
Balsam berberlerde sık kullanılırken birçok konuda etkili olan bir üründür. Kadınlar ve erkekler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Kadınlar ciltlerinde ve saçlarında balsam kullanırken erkekler çoğunlukla tıraş sonrası bakımda balsam kullanmayı tercih etmektedir. Sürekli tıraş olmaktan yıpranan ciltlerinin onarımı için erkekler, tıraş sonrası balsam kullanmaktadır.
Çoğu erkek evde veya berberde kimi zaman her gün kimi zamanda belli aralıklarla tıraş olmaktadır. Bu tıraşlar, kıllı bölgeye sürülen köpüğün jilet veya ustura aracılığıyla kazınması ile yapılmaktadır. Bu işlem belli bir zaman sonra ciltte hasarlara neden olmaktadır. Nemini yitiren cilt de zamanla kurumaya ve yaşlanmaya başlayacaktır.
Bunu önlemek için ise kullanılan en yaygın ürünlerden biri tıraş sonrası balsamdır. Genellikle krem şeklinde olan bu balsamlar tıraş işlemi bittikten sonra kullanılır. Kılların jiletle kolay kazınabilmesi için sürülen köpükten kalanlar su ile yıkanır ve cilt kurulanır. Kurulanan cilde tıraş sonrası balsam yeterli miktarda alınarak tıraş edilen bölgeye dairesel hareketlerle sürülür.
Tıraş sonrası kullanılacak ürünler sadece balsamdan ibaret değildir. Eskilerde ve günümüzde de sıklıkla kullanılan ürün kolonyalardı. Tıraş sonrası kolonyalardan önce klasik olan limon ve tütün gibi kolonyalar tıraş sonrasında kişiyi ferahlatmak amacıyla mahalle berberlerinde sıklıkla kullanılmaktaydı. Günümüzde buna ek olarak tıraş sonrasına özgü tıraş kolonyaları üretilmektedir. Bu kolonyalarda alkol oranının yüksek olması ciltteki kesiklerin mikrop kapmasını önleyip kişiye ferahlık sağlarken aynı zamanda cildin kuruyup gerilmesine de sebep olmaktaydı.
Günümüzde kullanılan diğer tıraş sonrası ürünleri ise losyon ve balsamdır. Her iki ürün de antiseptik özellikler taşımakta ve tıraş sonrasında cilde iyi gelmektedir. Fakat kolonya kadar olmasa da losyonda da bulunan alkol oranı balsama göre yüksek orandadır. Buna bağlı olarak ciltte kuruluk oluşturmaktadır. Ciltte yanma, kızarma, tahriş gibi problemler yoksa losyon tercih edilebilir. Bu gibi şikayetler varsa mutlaka balsam kullanılmalıdır. Balsam, az alkol içermesi ve nemlendirici özelliğinden dolayı daha yatıştırıcı etkilere sahiptir. Bu nedenle tahriş olan cilde mutlaka tıraş sonrası balsam kullanılmalıdır. En iyi balsam hangisidir sorusuna ise tıraş sonrası balsam tavsiyeleri de dikkate alınarak kullanıcı memnuniyetine göre karar verilebilir.
Balsamın kullanıldığı diğer bir alan ise saçlardır. Saç kreminden daha koyu ve yoğun bir içeriğe sahip olan saç balsamları yıpranan ve parlaklığını yitiren saçlarda sıklıkla kullanılır. Boya veya çevresel koşullara bağlı olarak canlılığını yitiren saçların parlak ve canlı hale getirilmesi için saç balsamlarından faydalanılır.
Balsam çeşitlerini kullanmadan önce saçların temiz olması gerekmektedir. Saçı temizledikten sonra temizlenen saça balsamdan bir parça alarak masaj yöntemiyle uygulanır. Balsam bir süre saçta bekletilir böylece ürün saç yapısına daha çok etki eder. Sonrasında ise saçlar durulanarak bakım sonlandırılır.
Balsam ile krem arasındaki fark nedir? Balsam içeriği gereği doğal bir yapıya sahiptir. Balsamlar kremlere göre daha yoğun ve yağlı bir yapıya sahiptir. Bu nedenle balsamın etkisi kreme göre daha fazladır. Balsam yoğun nemlilik vererek kısa sürede daha iyi sonuç alınmasını sağlar.