Saç bakımı, saçın güçlü ve parlak görünmesi için yapılan çeşitli uygulamalardan oluşmaktadır. Saçlar günlük hayatın yoruculuğu ve stresinden etkilenen vücudun bir parçasıdır. Bu yüzden saça düzenli olarak bakım yapmak gerekmektedir. Saç bakımı nasıl yapılır sorusuna ise verilebilecek iki yanıt bulunmaktadır. Birincisi evde yapılan bakım, ikincisi ise profesyonel anlamda güzellik merkezlerinde yaptırılan bakımdır. Özellikle evde saç bakımı, evde kullanılan doğal ürünleri karıştırarak yapılmaktadır.
Saçların yıpranmasının pek çok nedeni bulunmaktadır. Yıpranmış saçlar özellikle çok fazla işlem görmüş, ısıya maruz kalmış ve nem dengesini kaybetmiş saçlardır. Ayrıca saç derisinin yağ dengesinin bozulması da saçı yıpratan önemli faktörler arasında yer almaktadır. Saçta bulunan bu yağın azalması durumunda saça istediği nemi veremez ve saç kuru ve yıpranmış bir hal alır. Bu yüzden saç yıpranmasına ne iyi gelir araştırmaları sıklıkla yapılmaktadır. Saç bakımı için herkesin ve her saç türünün yapabileceği birçok saç bakım rutini bulunmaktadır.
Günlük hayatın stresi, vücudun nem dengesi ve saçların sürekli toza ve kire maruz kalması gibi durumlar saçın yıpranmasına neden olmaktadır. Yıpranan saçların belirtisi de şu şekilde sıralanabilmektedir:
Hızlı saç dökülmesi
Saçların incelmesi
Çatallaşmış saç uçları
Kırılmış saçlar
Kuru ve mat bir görüntü
Karışık saç şekli
Gerek içerden gerekse dışarıdan çeşitli sebeplerle saçlar yıpranabilmektedir. Bu sorunu ortadan kaldırmak amacıyla çeşitli markalar tarafından yıpranmış saçlar için bakım ürünleri üretilmiştir. Bu ürünler saça istenilen nem ve vitamini sağlayarak güçlü, canlı ve parlak bir görüntü oluşmasına imkan sunmaktadır. Bu kapsamda kullanıcılar öncelikle saçının şekline ve türüne göre şampuan ve saç kremi kullanılmalıdır. Saç temizliği yapıldıktan sonra ekstra bakım ürünlerinden saç için üretilmiş çeşitli bakım serumları ve bakım yağları kullanılarak yıpranmış saçlardan kurtulmak mümkün olmaktadır. Ayrıca vücudun nemini dengede tutmak için gün içerisinde su tüketimine de dikkat etmek gerekmektedir.
Saç bakım rutini nasıl olmalıdır sorusu sıkça araştırılan bir soru haline gelmiştir. Bu kapsamda saç bakımında yapılacak ilk işlem saçın temizlenmesidir. Saç ve saç derisi etkili bir şekilde temizlendiği takdirde daha canlı görünecektir. Saçı temizlemek için ise saça uygun şampuan yada sabun kullanılmaktadır. Saç derisine masaj yaparak uygulanan şampuan, dipten uca doğru bir işlemle saçı temizlemektedir. Sağlıklı saçlar için yapılan yıkamadan sonra saç kremi saç uçlarına uygulanarak durulanmalıdır.
Banyoda saç, şampuan yada sabun aracılığı temizlenmektedir. Banyo sonrası saç bakımı ise kolay tarama ile başlamaktadır. Taramayı kolaylaştırmak için üretilmiş farklı içeriklerde bakım spreyleri bulunmaktadır. Özellikle keratin içerikli bu ürünler saçın kolay taranmasına yardımcı olmaktadır. Bu işlemden sonra saç uçlarına saç bakım yağı uygulanarak saç kırıkları onarılmalıdır. Durulanmayan özellikte üretilmiş ürünler banyodan sonra saç bakım rutini içerisinde mutlaka bulunmalıdır.
Yıpranmış saçların en belirgin özelliği kuru ve sert bir yapısının olmasıdır. Bu yüzden saç nasıl yumuşar sorusuna cevap aranmaktadır. Saçların yumuşak olması için evde doğal saç maskesi kolayca hazırlanmaktadır. Ayrıca saça istenilen nemi verebilmekte saçın yumuşamasını sağlayacaktır. Bu kapsamda saçı yumuşatmak için yapılması gerekenler bazı işlemler şunlardır:
Banyoda saçın iyi bir şekilde durulanması gerekmektedir, saçta şampuan ve krem kalıntılarının kalması saçın sertleşmesine neden olmaktadır.
Saçları sürekli tarama da saçın kurumasına ve kırıkların çoğalmasına neden olmaktadır.
Saç türüne göre belirlenen doğal bakım serumları ve yağları saça istediği vitamin ve mineral dengesini sağlayacaktır. Bu da saçı yumuşatacaktır.
Saç kurutma makinesi, maşa veya düzleştirici gibi aletlerin kullanımı azaltılarak saçın yıpranmasının önüne geçilmelidir. Ayrıca bu ürünlerin kullanıldığı zamanlarda ise saç koruyucu ürünler saça uygulanmalıdır.
Saçları canlandırmak için saç bakım kürleri yapılmalıdır. Doğal ürünlerden elde edilen karışımlar saça sürülerek belirli bir süre bekletilmektedir. Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, badem yağı gibi yağlar ile yumurta sarısı saça canlılık veren ürünlerin başında gelmektedir. Düzenli aralıklarla devam ettirilen bu işlem sonrasında saçlar canlı ve parlak bir hale dönüşecektir. Ancak kullanılacak ürünün saç tipine göre seçilmesine dikkat etmek gerekmektedir.
Evde saç bakımı kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Evde doğal saç maskesi yaşanılan probleme karşı hazırlanmalıdır. Saç dökülmesi, kepekten kurtulma, kuru saçları canlandırma gibi problemlerde çeşitli karışımlar saça uygulanabilir. Zeytinyağı saça bakım yapmak için kullanılan ürünlerin başında gelmektedir. Banyo öncesi uygulanan zeytinyağı saça nem veren ürünler arasında yer almaktadır.
Yıpranmış saçlar için bakım ürünleri saçı besleyerek saçın canlı ve parlak görünmesini sağlamaktadır. Bu yüzden yıpranmış saça sahip bireyler bakımsız saçlar için ne yapılmalı sorusuna cevap aramaktadırlar. Yıpranmış saçlar için evde bir yumurta ve beş kaşık Hindistan cevizi yağı ile bakım maskesi hazırlanarak kökten uca saça uygulanabilir. Buna benzer daha pek çok karışımda saçtaki soruna göre belirlenip kolayca uygulanabilmektedir.
Saç bakım maskesi, banyo esnasında ya da banyodan sonra nemli saça uygulanabilmektedir. Saç dipleri haricinde saç ortalarına ve saç uçlarına maske iyice yedirilir. 2 ile 5 dakika arası bekletilerek saç iyi bir şekilde durulanmalıdır.
Sağlıklı saçlar için öncelikle saçın nem dengesi korunmalıdır. Bu amaçla saça düzenli bakım yapılması gerekmektedir. Evde doğal saç maskesi, saç bakım yağı gibi ürünler kullanılarak saça istenilen bakım yapılabilmektedir.
Saç, vücudun bir parçası olduğu için beslenme şekli saçın görünüşü ile doğrudan alakalıdır. Bu yüzden protein, demir, çinko, folik asit içeren besinler saçı beslemektedir. Aynı şekilde saç neyle beslenir sorusuna cevap olarak keratin içerikli ürünler cevabı verilmektedir.
Saç bakımı haftada 1 ve ya 2 kez yapılması gerekmektedir. Daha fazla yapılırsa saç içerisindeki vitamin ve mineral dengesi bozulur.
Profesyonel saç bakımı genellikle güzellik salonlarında ya da kuaförlerde yapılmaktadır. Saç tipine göre uygulanan bakım ürünleri saça istenilen parlaklığı kazandıracaktır.
Kıvırcık saçlar genelde kuru saç sınıfında yer almaktadır. Bu yüzden şampuan seçimine kullanıcılar dikkat etmelidir. Kıvırcık saçlar seyrek dişli tarakla taranmalı ve tarama sonrası saç bakım serumları ve losyonları kullanılmalıdır.
Sarı saçlara bakım yapılırken özellikle boyalı saçlara uygun şampuan çeşitleri kullanmaya özen gösterilmelidir. Aynı zamanda banyo sonrası saç bakım maskesi uygulanmalıdır.
Kuru saçlar için evde bakım için saç bakım yağları kullanılabilir. Özellikle avokado yağı, zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı kuru saça uygulanarak saçın istediği nemi sağlayacaklardır.
Boyalı ve yıpranmış saçlar için bakım ürünleri arasında renk koruyucu ürünler ilk sırada yer almaktadır. Bunun yanı sıra saça bakım maskeleri ve bakım yağları uygulanmalıdır. Aynı şekilde saçlar çok sıcak suyla yıkanmamalıdır.
Saç uçlarına bakım için keratin desteği sağlayan ürünler tercih edilmelidir. Aynı şekilde kırık saç uçlarına argan yağı, Hindistan cevizi yağı gibi ürünlerde kullanılabilmektedir.
Yağlı saçlardan kurtulmak için öncelikle beslenmeye dikkat etmek gerekmektedir. Saçları gün aşırı yıkamak, ılık su ile yıkamak, çok fazla ısıl işlemden geçirmemek gerekmektedir. Saç bakım ürünleri arasında ise hafif dokulu ürünler tercih edilmelidir.
Zeytinyağı saça istediği nemi kazandıran bakım yağları arasında yer almaktadır. Saç diplerinden başlayarak zeytinyağı tüm saça uygulanır. Belirli bir süre bekledikten sonra saç yıkanarak yağdan arındırılır.
İnce telli saçlar için saça hacim veren şampuanlar tercih edilmelidir. Saçların her gün yıkanmaması gerekmektedir. Evde saç bakım maskesi için badem yağı, zeytinyağı ve fındık yağı maskesi gibi ürünler kullanılabilmektedir.
Kalın telli saçlar için yıkama sonrası nemlendirme yapılmalıdır. Geniş ve uzun kıllara sahip tarak ile taranmalıdır. Aynı zamanda saç kurutma işlemlerinde aşırı sıcaklıktan kaçınmalıdır.
Uzun saçların bakımında yıkama işlemine ekstra özen gösterilmelidir. Saça uygun seçilen şampuan aracılığı ile saç iyice arındırılarak yıkanmalıdır. Duş sonrası saç bakım yağı uygulanarak saçın dolaşması engellenmelidir.
Kısa saçlarda yapılan en büyük bakım hatası saçı sürekli taramaktır. Kısa saça sahip bireyler saçları sık taramaktan vazgeçmelidir. Özellikle erkekler, erkek saç bakım yağı uygulayarak kısa saçın nem dengesini korumalıdır.
Mevsim geçişlerinde saç kuruyup cansızlaşır. Bu sorunların önüne geçmek için saça nem veren ürünler kullanılmalıdır. Bu ürünlerin başında saç bakım yağları gelmektedir. Saçın yapısına uygun bakım yağı haftada bir saça uygulanarak mevsim geçişlerinin etkisinden kurtulmak mümkündür.
Erkek saç bakım maskesi tıpkı kadınlar da olduğu gibi erkeklerin saçlarının güçlenmesine katkı sağlamaktadır. Bu yüzden erkekler saç tiplerine uygun bakım ürünlerini kullanarak saçlarına istediği vitamin ve minerali verebilirler. Ayrıca saçı yıkarken çok sıcak su kullanmaktan kaçınılmalıdır. Jöle ve sprey kullanımı da en aza indirilirse erklerin saçları çok daha bakımlı bir hal alacaktır.
Saç kopmasına iyi gelen ürünler saç bakım yağlarıdır. Saç yeteri kadar neme sahip değilse kopacaktır. Bu yüzden hem beslenme şekli hem de kullanılan bakım ürünleri saça yeteri nemi sağladığı takdirde saç kopmalarının önüne geçilebilmektedir.
Saç bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli husus doğru ürün seçimidir. Saç şekline, yapısına ve türüne göre farklı ürün saç bakım ürünleri üretilmiştir. Her birey bu ürünler arasından ihtiyacına cevap verebilecek doğru ürünü seçtiği zaman istediği sonucu alabilir. Bunun yanı sıra saç bakımında beslenme şekli de son derece önemlidir. Her vitaminden yeteri kadar alınmalı özellikle protein, demir, çinko gibi vitamin değeri yüksek ürünler tüketmeye özen gösterilmelidir