Pek çok insan daha bakımlı ve daha iyi görünüm elde edebilmek için bir çok yönteme başvurmaktadır, bu yöntemlerden biri saç şekillendirmektir. Düzgün bir şekilde şekillendirilmiş saçlar daha dikkat çekici ve daha bakımlı görünmektedir. Bunun için de gerekli olan bazı malzemeler vardır. Saç kremleri, fön tarakları, saç düzleştiricileri, saç maşaları gibi yöntemleri kullanmak mümkündür. Saçı doğal yöntemlerle şekillendiremeyenler için ısı kullanarak, elektrikli makineler kullanmak gerekmektedir. Bunlar kısaca saç şekillendirme setidir. Bu setin içinde yer alan makineler saça farklı model ve şekiller verebilmek için üretilmiştir.
Saç şekillendirici makinelerin fiyatlarına bakıldığı zaman her bir makine için fiyatların değişkenlik gösterdiği görülmektedir. Saç düzleştiricisinin fiyatı ile saç tost makinesinin fiyatı ya da doğal görünümlü dalgalar elde etmek için kullanılan bigudiler ile saç kıvırcıklaştırıcı makineler arasında fiyat farkı vardır. Saç düzleştirici kullanımı en yaygın bir alet olduğu için diğer makinelere göre fiyatı en uygun olanları arasında yer almaktadır. Ürünlerdeki toptan satın alımlarda da uygun seçenekler sunulmaktadır.
Saç şekillendirmek için genel olarak iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bu gruplardan birincisi krem, tarak, fırça ve benzeri ürünler ile birlikte ısı kullanmadan yapılan saç şekillendirme işlemleridir. Bir diğer yöntem ise ısı kullanımı sağlayarak saç şekillendirici aletlerin yardımı ile saça şekil vermek. Isı verme işlemi kullanarak saça şekil verme yönteminden yararlanabilmek için saç şekillendirici makinelerden yardım alınması gerekmektedir.
Saç düzleştiricileri, fön makinesi, saç maşası, tost makinesi, bigudi, sosis sünger gibi pek çok saç şekillendirici ürün çeşitleri bulunmaktadır.
Saç şekillendirme makinelerinde bulunan saç düzleştiricileri dereceli saç düzleştiricisi çeşitleri de bulunmaktadır. Aynı şekilde saç kurutma makinelerinin soğuk ve sıcak ayarları ve farklı şekillendirme başlıkları vardır. Saç maşalarında saçın ne kadar kıvırcık olma isteğine bağlı olarak kalın saç maşaları, ince saç maşaları, geniş tabakalı maşalar bulunmaktadır.
Saç şekillendirici makineler uzun ya da kısa hacimli veya hacimsiz her türlü saç tipine şekil vermek için kullanımı tercih edilen makinelerdir. Saç şekillendirici makinelerin bulunan çeşitleri sayesinde saça verilmek istenilen şekile göre farklı makineler kullanım tekniğine uygun olarak kullanıldığı zaman istenilen sonuç elde edilmektedir. Makinelerin şekline göre temin edilerek makine de bulunan başlığa göre saça istenilen şekil verilmektedir.
Saç şekillendirici makine saça temas etmeden önce saça ısıdan koruyucu, saçı yıpratmayan saç kremleri kullanılmalıdır. Ardından elde etmek istenilen saç modeline göre saç şekillendirici makine istenilen sonuca göre saça uygulanmalıdır.
Saç şekillendirici makine seçilmeden önce, başlangıçta saç tipinin nasıl olduğuna ve daha sonrasında saça nasıl bir şekil verilmek istendiğine karar verilmesi gerekmektedir. Eğer dolgun ve hacimli bir saç görünümüne sahip olunmak isteniyorsa, saç maşası kullanılarak dalgalı ya da kıvırcık bir görünüm sağlanmaktadır. Saç tipine bakıldığı zaman çok fazla kabarık ve düzensiz bir saç tipi olduğu düşünülüyorsa saç düzleştirici makine ya da fön makinesi yardımı ile saç düzleştirilerek görünüm düzeltilebilir. Tam tersi seyrek ve sönük bir saç tipine ise bigudi ya da saç kıvırcıklaştırıcı makine ile saça hacim verilmesi mümkündür.
Saç maşası yardımı ile dolgun ve hacimli bukleler elde etmek için ilk adım olarak iki veya üç dakikalık bir süre boyunca saç maşasının yeterli ısıya ulaşmasını beklenilmelidir. Daha sonra saçlardan birer tutam halinde ayırarak maşanın etrafına dolayıp istenilen şekil elde edilebilir.
Saç şekillendirici makineler ısı ile çalışan, ısı yardımı ile işlevini yerine getiren makineler olduğundan dolayı saça muhakkak belirli ölçüde zarar verdiği bilinmektedir. Makinelerin faydalandığı ısı saça zararlı olmakta ve dolayısı ile saçlar ile uzun süre temasta bulundurulmaması önerilmektedir. Saç uzun süre ısı ile temas ettiği zaman saçlarda yanma, yıpranma, kopma ve saç dökülmesinin görülmesi mümkün olmaktadır.
Saç şekillendirme makinelerindeki ısı ile saçı çok sık temas ettirmek, saç düzleştiricisi, saç maşası gibi aletleri kullanmak saçı uçlardan diplere kadar kırmakta ve yakmaktadır. Bir süre sonra iyice yıpranan saçta kopmalar ve dökülmeler başladığından saç iyice güçsüzleşmekte ve sağlıksız bir görünüm elde etmektedir. Bununla birlikte saçı sıcak su ile yıkamak da saç derisine zarar vermektedir.
Bir saç şekillendirme makinesi satın almaya karar verirken her saç tipi ve şekli için farklı modellerde cihazların farklı sonuçlar oluşturacağını bilmek gerekmektedir. Saç şekillendiricilerin birincil işlevi saça istenilen şekli vermektir. Bunun için öncelikle saça nasıl bir şekil verilmek istendiği iyi bilinmelidir. Bir saç düzleştiricisinin kullanım amacı saçı düz hale getirmek pürüzsüz bir görüntü vermektir. Saçı düzleştirmekten daha çok kıvırcık bir görünüm elde etmek istenildiği zaman bunun için kıvırcıklaştırıcı makineler ve saç maşaları bulunmaktadır. Saça verilecek şekilden sonra önemli olan bir diğer etken makinelerin özellikleri ve boyutlarıdır. Saç şekillendirme makinelerinin plakalarının genişliği ya da darlığı, ısı iletkenliği gibi detaylar göz önünde bulundurulması gereken önemli özelliklerdir. Eğer saçları düzleştirmeye ek olarak bazı zamanlarda da dalgalı bir görünüm de verilmek isteniyorsa kavisli plakaya sahip saç düzleştirici modellerinden biri tercih edilebilir.
Saç şekillendirici alırken dikkat edilmesi gereken bir konu da saçın boyudur. Saçın boyuna uygun olarak verilecek şekil belirlenmelidir. Çok kısa saçlarda bazı makineler kullanılamayacağı gibi çok uzun saçlar için de bazı makinelerin boyutu yetersiz gelebilmektedir. Alınacak olan şekillendiricilerin kaplama malzemesi de dikkat edilmesi gereken bir detaydır. Kaplama malzemeler arasında en çok bilinenleri seramik, turmalin, keratin ve titanyum olarak bilinmektedir.
Seramik kaplama saç düzleştiricileri piyasa en fazla bilinen türler arasında yer almaktadır. Seramik saç düzleştiriciler çok hızlı ısınmayı ve yüzeyde eşit ısı dağılımı sağlamasına olanak sağlamaktadırlar. Hemen hemen bir çoğu iyon özellikli saç düzleştiricileridirler. İyon özelliğini de içeren seramik saç düzleştiriciler, saçların elektriklenmesini ortadan kaldırmayı da amaçlamaktadırlar. Isı eşit olarak dağıtıldığında ise saç yanmalarının da önüne geçtiği düşünülmektedir.
Saç şekillendirici makinelerin genelinde ısı asla 190 derecenin üzerine çıkmamalıdır. Saça istenilen şekli vermek için 130 derece yeterli olmaktadır. Eğer saç kuru ve hasar görmüş bir yapıda ise 130 derecenin üzerine çıkılmamalıdır. Tam tersine yağlı bir saça sahip kişiler için bu ısı düzeyi biraz arttırılabilir. Saçı dalgalı bir forma sokmak için 130 ile 170 arasında yer alan ısı derecelerinin yeterli olduğu bilinmektedir. Eğer saça kısa sürede, basit dalga işlemi uygulanacaksa ısı derecesi 180 dereceye kadar çıkartmak mümkündür, ancak tam tersine uzun süreli bir işlem uygulanacak ise ısı 120 ile 140 dereceyi geçmemelidir.
Saç kurutucularında genellikle ısı ayarı bulunmamaktadır. Eğer ısı ayarı mevcut ise kuruturken 40 derece ile 60 derece arasında kalmak sağlıklı bir çözüm olmaktadır. Sağlıklı bir kurutma işlemi için, saçın bir kısmı kurutma makinesi ile kurutulduktan sonra kalan kısmı kendiliğinden kuruması daha iyi bir yöntem olmaktadır. Saç düzleştiricilerin en yüksek ısı ayarı 230 civarıdır. Saç, oldukça hassas ve kırılgan bir yapıya sahip olduğu için makinelerin ısı ayarları sonuna kadar getirilip kullanılmamalıdır.