x
Sakal Kaç Yaşında Çıkar?
27.12.2022

Sakal Kaç Yaşında Çıkar?

 

Sakal genel anlamda erkek bireylerde çene, yanaklar, boyun ve dudağın üst kısımlarında çıkan tüy ve kıllardır. Yetişkin erkeklerde ise yanaklarda ve çene kısmında çıkan kılların tümüne sakal adı verilir. Sakal erkeklerde ergenlik döneminden itibaren gözlenmeye başlar. Sakal çıkma süreci yüz bölgesindeki tüylenme ile başlar. 

Ergenlik döneminde genel anlamda vücutta tüylenme gözlenir ve sakal çıkması da bu evrelerden biridir. Sakal kadınlarda da görülebilen bir şeydir fakat bunun sebebi genellikle hormonal bir hastalıktır. Hirsutizm hastalığı adı verilen bir hastalık nedeniyle de kadınlarda da sakal oluşumu görülebilir.

Sakal çıkması cinsiyetle yani erkeklik hormonu olan testosteronla ve yine cinsiyeti oluşturan genlerle ilişkilidir. Sakal kaç yaşında çıkar ve sakal kaç yaşına kadar çıkar soruları değişiklik gösterebilen fakat genele vurulabilen bir kavramdır. 

 

Sakal Ne Zaman Çıkar?

Erkeklerin merak ettiği bir konu ise sakal ne zaman çıkar ve erkeklerde sakal kaç yaşında çıkar konularıdır. Sağlıklı bir erkek bireyde 15-16 yaşlarında yumurtalıklar (testis) büyümeye başlar. Testis büyümeye başladığında ise bireyin kanında erkeklik özelliklerini belirleyen testosteron (T) ve di hidro testosteron (DHT) hormonlarının düzeyi de giderek artar. Dolayısıyla sakal ortalama kaç yaşında çıkar sorusunun cevabı 15’tir.

Bu hormonlar artmaya başladıktan sonraki 1-2 yıl içerisinde de en yüksek değerlere ulaştığı görülür. Bu iki hormon yani testosteron ve di hidro testosteron (DHT) hormonu yüz bölgesindeki kılların çıkmasında asıl etkili olan hormondur. Dolayısıyla bıyık kaç yaşında çıkar sorusunun cevabı da sakal ne zaman çıkar sorusunun cevabıyla ilişkilidir. 

Sakal çıkma yaşı genel olarak 15-16 yaşlarıdır fakat bazı bireylerde bu durum farklı olabilir. 

 

Sakalın Çıkmasını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Sakal ya da bıyık çıkmaması farklı şekillerde oluşabilen bir süreçtir. Sakal bazı bireylerde tamamen çıkmayabilir ya da çıksa bile seyrek, düzensiz veya cılız olabilir. Dolayısıyla sakal neden çıkmaz sorusunun cevabı değişiklik gösterebilir. 

Sakal çıkmaması durumunun şiddeti, nedeni, kıl köklerinin durumu kişiye özgüdür. Bundan dolayı her yöntem herkes için geçerli değildir ve herkeste etkili olmayabilir. Sakal gözlemlenemeyen birey bu konuya dikkat etmelidir. 

Sakal çıkmama şikâyeti gözlenen kişiler, kendilerine en uygun tedavi yöntemi bulmalıdır. Bu süreçte kulaktan dolma yöntemleri kullanmamalıdır. Bu durum birçok kişiyi umutsuzluğa düşürür ve gereksiz harcamalara sürükleyebilir. 

Bir doktora başvurarak hormon seviyeleri ve işleyişi kontrol ettirilmelidir. Doktor, gerekli tahlilleri yapacaktır. Eğer hormon seviyeleri normal ise kıl köklerinin durumunu öğrenmek için de bir dermatoloğa başvurmak gerekir. 

 

Sakal Çıkarmak için Neler Yapılması Gereklidir?

Erkeklerin problemlerinden olan köseyim sakal nasıl çıkar konusu merak uyandıran bir konudur. Bu konuda ilk başta hormonal test yaptırılmalıdır. Eğer bir sıkıntı gözlemlenmezse dermatoloğa danışılması gerekir. 

20 yaşına kadar hiçbir şekilde sakalı çıkmayan kişiler bir doktora danışmalı ve alopesi areata ve sakal kıran hastalığı gibi hastalıklara sahip olup olmadığını öğrenmelidir. Sakalda yalnızca cılızlık görüldüğü durumlarda ise dermatoloji uzmanına danışılmalıdır. Dermatoloğun önerdiği etkili ve güvenilir bir serum kullanılmalıdır.

Daha gür bir sakala sahip olmak isteyen erkekler için öncelikle kıl köklerinin durumunu değerlendirmelidir.  Dolayısıyla hormon dengesinde bir sorun olan kişi buna yönelik uygulanacak bir tedavi ile iyileşebilir. Bu gibi durumlarda serum, vitamin ve diğer uygulamalar sonuçsuz kalabilir.

Bu durumun sebebi iki şekilde olabilir; bölgede kıl kökü olmaması ya da bulunup cılız ve seyrek olması. Kıl kökü olmaması durumunda serum, vitamin gibi yöntemler yerine sakal ekimi işlemi uygulanmalıdır. Eğer bölgede kıl kökleri bulunuyor ancak cılız ve seyrek çıkıyorsa bu gibi durumlarda mezoterapi, sakal çıkaran karışım, vitamin uygulamaları kullanılabilir.

 

Sakal Çıkarmak için Yanlış Yapılan Şeyler

Erkeklerde sakal ne zaman çıkar sorusu kadar merak edilen bir konu ise sakal çıkarmak için yanlış yapılan şeylerin ne olduğu konusudur. Burada yapılan ilk yanlış tıbbi destek almadan bir şeyler yapmaya çalışmak ve sakal çıkmamasının altında yatan sebebi öğrenmemektir.

Sakal çıkmaması durumunun altında yatan bir vitamin eksikliği, hormonal dengesizlik gibi durumlar yatabilir. Bu gibi sebepler olmadıkça sakal çıkmaması tıbbi bir sorun değildir. Genetik farklılıklar erkeklerde yüz kıllarının yapısını da belirleyen bir faktördür. Sakal ya da bıyık yapısının sorun olması kişisel zevkler ve kültürel meselelerle ilgilidir ve kişinin sağlığını etkileyen bir konu değildir.

Doktorlar genellikle kişinin sağlığında bir dengesizlik olmadığı sürece hormonlarına müdahale etmeyi tercih etmezler ve bir eksiklik görülmediği durumlarda ağızdan, damardan vitamin takviyesi alınmasını önermez. Çünkü bu dengesizlik görülmeyen bireylerin bu gereksiz uygulamaları yapması kişide yara izi bırakabilen sivilcelere, karaciğer problemlerine ve kelliğe yol açabilmektedir.

 

16 Yaşında Sakal Nasıl Çıkar?

Erkek bireylerde sakal çıkmasının 15-16 yaşlarında başladığını bilinir fakat 16 yaşında sakal nasıl çıkar? Ergenlerde sakal nasıl çıkar sorusunun da cevabı olan bu olay hormonlarla ilgilidir ve bu hormonlar sayesinde kıl kökleri uyarılır. Bunun sonucu olarak bu yaşlarda yüzde kıl kökleri oluşmaya ve belirginleşmeye başlar. Belirginleşme süreci dudak üzeri ve favorilerde başlayarak zamanla tıraş oldukça yanaklara doğru yayılır. 

 

17 Yaşında Sakal Nasıl Çıkar?

Ergenliğe girilen yaş her kişide farklılık gösterebileceği gibi kişinin sakal çıkarma yaşı da 17 olabilir. 17 yaşında sakal nasıl çıkar sorusunun cevabı hormonal düzeyler ve kıl köklerinin uyarılması ile iç içe olan birkaç süreçten oluşur. Tıraş sıklığı ile de yayılma gözlemlenebilir. Ergenliğe girilmesine rağmen sakal gözlemlenmiyorsa bir doktora başvurulması gerekir.

 

13 Yaşında Sakal Çıkar mı?

Ergenlik süreci kişiden kişiye farklılık gösteren, genetik yapı, hormon düzeyi gibi çok çeşitli faktörlerden etkilenen bir olay olduğundan dolayı sakal çıkarma yaşı da kişiden kişiye farklılık gösterebilir. 13 yaşında sakal çıkması normal mi sorusunun cevabı ise bu yaşta sakalın çıkmaya başlaması normal şeklindedir.

 

14 Yaşında Sakal Çıkar mı?

14 yaşında sakal çıkar mı sorusunun cevabı 14 yaşında da sakal çıkmaya başlamasının görülmesi normaldir. Fakat her erkek bireyde 14 yaşında sakal çıkmaya başlaması gözlemlenmeyebilir. İlk sakal tıraşı kaç yaşında olunur sorusunun cevabı kişiden kişiye değişir. 

 

18 Yaşından Sonra Sakal Çıkar mı?

Ergenlikle birlikte sakal çıkma durumunun gözlemlenmesi birçok erkek için çok önemli bir konudur. Halk arasında ‘’erkekliğin göstergelerinden biri olarak görülür. Sakal çıkması olayı 14-23 yaşları arasında gözlemleniyorsa normal kabul edilir.  Dolayısıyla 18 yaşında sakal çıkar mı sorusunun cevabı evettir.

 tıraş bıçağı fiyatları

Kösede Sakal Çıkar mı?

Köse sakal nasıl çıkar sorusu merak uyandıran bir konudur. Eğer gerekli testler yapılmış ve hala sakal çıkması durumu gözlemlenmiyorsa sakal ekimi yapılmalıdır. Bu işlem ardından kişide sakal gözlemlenebilir. Cılız sakaldan şikâyet eden kişilerde ise serum, vitamin ve çeşitli yağ kullanımı ile sakal çıktığı görülebilir. 

 

Jilet Vurmak Sakalı Çıkarır mı?

Hormonal sıkıntı gözlemlenmeyen bireylerde cılız ve az sayıda olan sakala jiletli ustura ya da jilet, tıraş bıçağı uygulaması yapılırsa sakal çıkmasında artış gözlemlenebilir. Özellikle yeni sakal çıkaran bireylerde belirginleşme süreci sonunda zamanla tıraş oldukça sakalların yanaklara doğru yayıldığı gözlemlenebilir.

 

Erkeklerde Sakal Kaç Yaşına Kadar Çıkar?

Sakal kaç yaşında tamamlanır sorusunun cevabı ise genel olarak 23 yaş olarak bilinir fakat kişiden kişiye değişiklik görülebileceği unutulmamalıdır. 23 yaşında kadar kişinin ergenliğe girmesine rağmen sakal oluşumu gözlemlenmezse bu süreden sonra gerekli adımlar atılmalı ve ne yapılacağına karar verilmelidir.

 

Blog Son Eklenenler
Kadınlar İçin En İyi Tıraş Bıçağını Seçmek

Kadınlar İçin En İyi Tıraş Bıçağını Seçmek

Tıraş bıçağı seçimi, pürüzsüz bir cilt elde etmenin yanı sıra cilt tahrişini önlemek için büyük bir öneme sahiptir.

Devamını Oku
26.11.2024
Jilet Nasıl Temizlenir?

Jilet Nasıl Temizlenir?

Tıraş bıçağı, hem hijyen hem de kullanım performansı açısından düzenli bakım gerektirir.

Devamını Oku
26.11.2024
Ağda mı Jilet mi?

Ağda mı Jilet mi?

Ağda ve jilet, istenmeyen tüylerin giderilmesinde en sık kullanılan yöntemlerdir.

Devamını Oku
26.11.2024
Geleneksel Tıraşa Yeni Başlayanların En Sık Yaptığı Hatalar

Geleneksel Tıraşa Yeni Başlayanların En Sık Yaptığı Hatalar

Geleneksel tıraşa yeni başlayanlar için en sık yapılan hatalardan biri, tıraş öncesi hazırlığı atlamak ve kuru cildi jiletle kesmeye çalışmaktır.

Devamını Oku
17.10.2024
Tıraş Makinesi Nasıl Kullanılır?

Tıraş Makinesi Nasıl Kullanılır?

Tıraş makinesi, özellikle sakal ve vücut tıraşında hız ve pratiklik sağlayan bir cihazdır.

Devamını Oku
17.10.2024
Sakal Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Sakal Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Sakal kaşıntısı, özellikle sakal uzarken ve tıraş sonrasında yaygın olarak karşılaşılan bir problemdir.

Devamını Oku
27.09.2024
Bikini Bölgesi Jiletle Nasıl Pürüzsüz Olur?

Bikini Bölgesi Jiletle Nasıl Pürüzsüz Olur?

4Bikini bölgesinde pürüzsüz bir sonuç elde etmek için dikkat edilmesi gereken bazı önemli adımlar bulunur.

Devamını Oku
27.09.2024
Saç Kökleri Nasıl Güçlendirilir?

Saç Kökleri Nasıl Güçlendirilir?

Saç köklerini güçlendirmek, sağlıklı ve güçlü saçlara sahip olmanın önemli bir adımıdır.

Devamını Oku
02.09.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.