Erkeklerin daha karizmatik ve olgun görünmelerini sağlayan unsurlardan biri de hiç şüphesiz sakallarıdır. Bu nedenle sakal, birçok erkek için büyük önem taşımaktadır. Fakat her erkeğin sakalı istediği gürlükte ve sıklıkta değildir. Kalıtımsal, çevresel faktörler ve beslenme gibi nedenlerden dolayı sakal gürlüğü kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Kimi erkekler kalın ve gür sakallara sahipken kimi ise seyrek ve cansız sakallıdır.
Seyrek sakal ise birçok erkek için problem yaratmaktadır. Bu nedenle seyrek sakal nasıl gürleşir? sorusunun cevabı çoğu erkek tarafından aranır. Sakalın seyrek olmasının birçok nedeni olduğu gibi gürleşmesi için yapılacak yöntemlerde çeşitlidir. Kuaförlerde veya güzellik merkezlerinde yapılan bakımların yanı sıra evde doğal yöntemler aracılığıyla da sakal gürleştirme ve sakal sıklaştırma sağlanabilir.
Seyrek sakalın arkasında birçok neden bulunabilir. Sakal nasıl gürleşir sorusundan önce seyrek sakalın asıl nedenini bulmak gerekir. Sakal gürleştirmeye kesin çözüm bulunabilmesi için öncelikle sakallarda seyrekliğin nedeni araştırılmalıdır. Seyrek bir sakalın nedeni genetik olabilmektedir. Aileden alınan genler nedeniyle sakallar doğuştan seyrek bir yapıya sahip olabilir.
Sonradan geçirilen ciddi bir hastalık da sakalların seyrek ve cansız kalmasının sebepleri arasındadır. Yetersiz beslenme de seyrek bir sakal sebebidir. Özellikle vitamin ve minerallerle beslenen sakal kılları yetersiz beslenme sonucunda cansızlaşır. Strese bağlı olarak değişen hormon seviyeleri de sakallar için önemlidir. Stres, vücudun birçok bölgesinde bıraktığı hasarları sakallar üzerinde de gösterebilmektedir.
Sakal dökülmesi ile seyrekleşen sakallar erkekler için sıkıntı yaratır. Dökülen sakalların tekrar çıkmaması sonucunda sakalların küstüğü söylenir. Fiziksel ve çevresel etkilerden dolayı kıl köklerinde meydana gelen değişimler sakal çıkmasını önleyebilir. Yine sakal kıran veya sedef gibi cilt hastalıkları da sakallarda dökülme ve açılmalara neden olabilir. Sakalların yanlış kesilmesi de kıl köklerine zarar vereceğinden sakalların çıkmasını etkileyebilmektedir.
Sakalların çok az veya hiç çıkmadığı durumlarda söz konusu olabilir. Genellikle kalıtımsal nedenlerden dolayı yaşanan bu durum, kişinin köse olmasından kaynaklı olmaktadır. Bu kişiler tarafından sıklıkla araştırılan konular ise köseyim sakal nasıl çıkar, köse sakal nasıl çıkar gibi sorular oluyor. Fakat köse olunması durumunda bakım yağları ve kürleri pek etkili olmamaktadır. Bu sebepten dolayı köse olan kişiler sakal ekimi gibi yöntemlere başvurmaktadır.
Seyrek sakal nasıl sıklaşır? Sorusunun yanıtlayacak çok çeşitli sakal gürleştirme yolları vardır. Sakal gürleştirme yöntemlerinin istenen etkide olması için tıraş sonrası yapılacak işlemler çok daha etkili olacaktır. Çünkü sakal bıyık gürleştirici serum ve yağlar kıl köklerinde etkili olacağından tıraş sonrasında uygulanması işlemin daha etkili olmasını sağlar. İyi bir tıraştan sonra sürülen sakal gürleştirme yağı veya sakal besleyici krem sakal sıklaştırmak için etkili bir yöntemdir.
Sakal nasıl çıkar kesin çözüm arayanların denedikleri sakal güçlendirme yöntemlerinden biri de sık sık sakallarını kesmektir. Fakat bu kesin ve etkili bir çözüm değildir. Sakalları kesmek sakal kalınlaştırma da çok da fayda sağlamamaktadır. Var olan sakallar tekrar çıkmakta ve sakal uzadıkça aynı kalınlıkta olmaktadır.
Jilet yardımıyla yapılan sinek kaydı olarak adlandırılan sakal tıraşı, gür sakal için uygulanan bir yöntemdir. Jilet ve ustura çeşitleri sakalı gürleştirir mi? Maalesef jiletle yapılan tıraş sakal çıkarma veya sakal dolgunlaştırıcı bir etki sağlamamaktadır. Hatta jiletle yapılan sık tıraş, cildi tahriş edeceğinden cilt üzerinde hasar da bırakabilmektedir.
Ergenlik çağı başlayan erkeklerde sakallar da çıkmaya başlar. Bu yaşlarda çıkmaya başlayan sakallar yaş ilerledikçe gürleşir ve kalınlaşır. Bunun süresi ise kişiden kişiye değişiklik gösterir. Yaşam koşulları ve vücut yapıları kişilerin sakallarının gürleşme sürelerini de belirler. Sakala yapılan besleyici bakımlarda sakalların gürleşme süresini hızlandırır.
Sakalları gürleştirmek için sakallara özgü üretilen ürünler olduğu gibi doğada bulunan doğal yağlar da etkili olmaktadır. Evde kişilerin rahatlıkla uygulayabileceği bu yağlar sakal gürleştirme doğal yöntemleri arasındadır. Kıl köklerini besleyerek sakal bakımında önemli roller üstlenirler. Sakal gürleştiren yağlar ise zeytinyağı, badem yağı, hindistan cevizi yağı, hint yağı ve argan yağıdır.
Sakal bıyık gürleştirmek için kullanılan bu yağlar düzenli kullanıldığında içeriğindeki mineral ve vitaminler sayesinde kıl köklerini besler. Böylece daha sağlıklı ve gür sakallar elde edilir. Bu yağlar ile sakalı kesmeden gürleştirmek de mümkündür. Sakal sıklaştırmada badem yağı kullanımı sakal kıllarına sürülerek var olan sakalların daha gür ve kalın olmasını sağlar.
Sakal uzama süresi her erkekte farklı olabilmektedir. Özellikle sakalları yeni çıkan erkekler için sakal ne kadar sürede uzar merak konusu olmaktadır. Ortalama olarak sakal kılları her ay yaklaşık 1,2 cm uzar. Günde ortalama 3 veya 4 milimetre uzayan sakallar 3 günde 0,12 cm olacak bir boyuta ulaşır.
Sakal uzatmak sabır ve özen isteyen bir iştir. Uzamasını beklemek için sabretmek gerekirken uzarken çekilen sıkıntılara katlanmak için ise özen göstermek gerekir. Sakal uzatan erkeklerin en büyük sıkıntılarından biride sakal uzarken meydana gelen kaşıntıdır. Bu kaşıntının en önemli nedenlerinden biri sakal kıllarının ve cilt yüzeyinin kuru olmasıdır. Özellikle kış aylarında soğuk iklimin etkisi ile kuruyan cilt kaşıntıya neden olur. Bunun için yapılması gereken en önemli şey sakalların ve sakal köklerinin sık sık nemlendirilmesidir.
Sakal dökülmesine ne iyi gelir? Sakal nasıl çıkar? Sorularına verilecek en net yanıt sakal köklerini güçlendirmektir. Sakal gürlüğünü ve sıklığını etkileyen en önemli şey sakal köklerini yapılan bakımdır. Kökleri kuvvetli olmayan sakallar seyrek ve cansız olmaktadır. Bu nedenle sağlıklı ve gür sakalın anahtarı güçlü bir kıl köküdür.
Bunun için sakal çıkmaması veya cansız çıkması durumunda ise sakal köklerini besleyici yöntemlerle başlanmalıdır. Bu amaçla üretilen sakal kremleri ve serumlar kullanılacağı gibi doğal yağlardan da faydalanılabilir. Özellikle bu yağlar, yüze tıraş olduktan sonra masaj hareketleri ile sürülmelidir. Kıl köklerinin canlanabilmesi için sakal köklerindeki kan dolaşımının hızlanması gerekir. Yüze yapılan masaj ile kan dolaşımı hızlandırılır. Ayrıca uygulanacak serum ve yağ düzenli bir şekilde uzun süre kullanılmalıdır. Ancak o zaman olumlu etki sağlayacaktır.
Sakalların çıkmaya başlaması genç erkeklerin çoğu tarafından sabırsızlıkla beklenir. Ergenlik çağının başlamasıyla erkekler türlü yöntemlerle sakallarının çıkmasını hızlandırmak isterler. Sonrasında ise “Sakal kaç yaşına kadar çıkar? Sakal kaç yaşına kadar çıkmaya devam eder?” gibi sorular merak edilmeye başlanır. Hatta 16 yaşında olan bir erkeğin sakalları çıkmamışsa 16 yaşında sakal nasıl çıkar araştırmaya başlar. Ergenlikle başlayan sakalların gelişimi ergenlik sona erdiğinde de devam edebilir. 28 ve 30 yaşa kadar devam eden sakal gelişim süreci daha erken veya daha geç de olabilir. Bu kişilere göre değişkenlik gösterebilir. Gelişimi tamamlanan sakallar ise kişinin ölümüne kadar çıkmaya devam eder.