Sakal birçok erkeğin imajı için önemli bir detaydır. Daha olgun ve karizmatik görünmek isteyen erkekler, çeşitli sakal tiplerini tercih etmektedir. Kısa veya uzun olsun sakallara gerekli özen gösterilmediğinde sakallar sertleşir ve giderek yıpranır. Sakalların cansız ve bakımsız olmaması için öncelikle sakalları yumuşatmak gerekir. Sakal nasıl yumuşatılır? Sakalları yumuşatmak için ne yapılmalı? Sakallar sadece uzayan sakalların daha sağlıklı görünmesi için yumuşatılmaz. Ayrıca tıraş öncesi sakal yumuşatma yapılarak sakalların daha kolay tıraş edilmesi de sağlanır. Saç veya sakallara yapılan yumuşatma işlemi sayesinde, bu kolay tıraş, jiletin yanı sıra sakal, saç tıraş makinesinde de işe yarar.
Sakal kılları yapıları itibariyle sert ve kalındır. Özellikle kısa haldeyken sakallar daha sert ve kabarık halde olur. Bu nedenle hem güzel görünmesi hem de sakalın daha sağlıklı olması için erkekler sakallarını yumuşatacak bakımları tercih ederler. Sakal bakımında yapılacak en önemli şeylerden biri sakalların düzenli olarak yıkanmasıdır. Böylece temiz sakal kıllarına ve sakal köklerine yapılan bakım daha etkili olur.
Yıkanan sakalları yumuşatmak için ise çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Sakal yumuşatıcı ürünleri kullanmak bu yöntemlerin başında gelir. Sakalı yumuşatmak için özel olarak üretilen sakal yumuşatıcı krem, sakal yumuşatma yağı veya sakal yumuşatma serumundan faydalanılabilmektedir. Bunların dışında sakala zeytinyağı sürmek gibi doğal sakal bakımı yöntemleri de sakal yumuşatmak için sıklıkla kullanılan yöntemlerdendir.
Sakal kılları yapısı itibariyle saç kıllarından ve vücudun diğer bölgelerinde oluşan kıllardan farklılık göstermektedir. Bu farklılıklardan en önemlisi de sert sakal problemidir. Sakal neden sertleşir? Sert sakallar nasıl yumuşatılır? Sakalların sertleşmesinin birçok nedeni vardır. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilir:
· Bakım yapılmayan sakal ve cilt zamanla nemini yitirerek kurur ve gergin bir hal alır. Özellikle düzenli aralıklarla yıkanmayan ve kesilmeyen sakallar zamanla yıpranır ve sertleşir.
· Hava koşulları da sakallar üzerinde etkili olur. Soğuk iklimlerde yaşayan erkeklerin sakalları kuru ve soğuk iklimin etkisi ile nemini kaybeder ve daha da sert olur.
· Susuz kalmak vücudun diğer bölgeleri kadar sakal kıllarını da etkilemektedir. Sıvı kaybı yaşayan cilt ve kıllar kuruyarak sertleşir.
· Sakalları temizlemek için kullanılan suyun niteliği de sakal sertliğini etkiler. Kireçli ve soğuk su ile yıkanan sakallar da daha sert ve kuru olur.
· Sağlıklı beslenme de sakal kıllarının sağlıklı ve yumuşak olmasını sağlayan faktörlerdendir. Gerekli vitamin ve mineral yapısına sahip olan vücuttaki sakallar da sağlıklı ve canlı olur.
· Yanlış kullanılan ürünler de sakallara yarardan çok zarar verir. Kurutucu etkisi olan temizlik ürünlerinin seçilmesi sakalların daha sert olmasına neden olmaktadır.
Sert sakalı yumuşatmak için öncelikle sakalları sertleştiren bu durumlardan kaçınmak gerekir. Sonrasında yapılacak bakımlar sakalların daha yumuşak ve canlı bir görünüm yakalamasını sağlayacaktır.
Sakal kremi, sakal kıllarını yumuşatmak için tercih edilen ürünlerin başında gelmektedir. Özellikle orta ve uzun boyutta olan sakalların yumuşatılması için tercih edilen sakal kremleri kısa sakallarda da rahatlıkla nem kazandırmaktadır. Böylece sakallar daha rahat şekil alırken canlı bir görünüm de kazanırlar.
Erkek sakal nasıl yumuşatılır sorusunun diğer bir cevabı ise sakal bakım yağlarından faydalanmaktır. Sakallar için özel olarak üretilen bu yağlar sertleşen sakalları yumuşatırken aynı zamanda sakalları besleyerek daha çabuk uzamasını sağlayabilmektedir.
Sakallar temizlenirken yapılan en büyük yanlışlardan biri de sakal temizlemeye uygun ürünlerin seçilmemesidir. Saç temizliği için kullanılan şampuanlar saçları temizlerken aynı şampuan sakallarda aynı etkiyi göstermeyebilir. Bu nedenle özellikle sert sakallar için sakalları yumuşatacak ve nemlilik kazandıracak sakal şampuanları tercih edilmelidir.
Sakal bakımında kullanılan araçlardan en önemlisi de sakal tarakları ve fırçalarıdır. Uzayan sakallara şekil vermek ve karışan sakalların düzgün bir hal almasını sağlamak için sakal tarak ve fırçalarından yararlanılır. Ayrıca sakal tarakları ile sakal kıllarının çıkış yönünün tersine tarama yapılıp tekrar düzeltilerek fazla olan kılların temizlemesi de yapılır. Böylece kırık sakallar temizlenip sakalların daha düzgün ve sağlıklı uzaması sağlanmış olur.
Sakal serumu kullanımı da sakala bakım yaparak sakalların daha yumuşak olmasını sağlamaktadır. İçeriğinde sakalların beslenmesini ve yumuşamasını sağlayan bileşenlerin olduğu sakal serumları, sakal bakımı için özel olarak üretilen ürünlerdendir. Bu nedenle temiz sakala uygulanan iyi bir sakal serumu sakal sağlığı için faydalı olabilmektedir.
Sakal bakımı için özel olarak üretilen ürünler olduğu gibi doğal yağlar da sakal bakımında önemli etkilere sahip olmaktadır. Genellikle her evde bulunan zeytinyağı da sakalların yumuşatılmasında kullanılan doğal yağların başında gelmektedir. Sakala sürülen zeytinyağı bir süre bekletilerek yıkanır. Böylece sert sakal kıllarının yumuşamasında etkili olur.
Sakal yumuşatmak için kullanılabilecek diğer bir doğal yağ ise badem yağıdır. Sakal üzerinde yumuşatıcı ve besleyici etkiye sahip olan badem yağı sakal bakımında rahatlıkla kullanılabilecek bir üründür. Sakal kıllarını yumuşatan badem yağı sakal köklerinde de besleyici bir etki sağlar.
Sakal bakımı yapmak isteyen erkekler erkek kuaförleri veya bu işi yapan güzellik merkezlerini tercih edebilecekleri gibi bu işlemi evde de rahatlıkla yapabilirler. Sertleşen sakalları yumuşatmak ve nemli bir hal almasını sağlamak için evde uygulanacak basit yöntemler mevcuttur. Evde hazırlanacak yağ karışımları veya sakal bakımı için üretilen sakal bakım ürünleri bu konuda destekleyici olacaktır.
Öncelikle sakallar dışarıda maruz kaldığı kir ve tozlardan arındırılmak için düzenli aralıklarla yıkanmalıdır. Özellikle uzun olan sakal kılları, yapısı gereği kirleri ve tozları hapseder ve bu durum zaten sert yapıda olan sakalların daha da sertleşmesine neden olur. Doğru ürünler kullanılarak temizlenen sakalların yumuşak olması için mutlaka nemlendirilmesi gerekir. Evde kullanılacak zeytinyağı, badem yağı gibi doğal yağlar veya sakal bakım yağları ile bu iş rahatlıkla yapılabilir.
Sakalları yumuşak tutmak için düzenli tarama ve kırık sakalları kesme işlemi de ihmal edilmemelidir. Sakal tarağı ve makas yardımı ile sakaldaki fazla olan kıllar rahatlıkla kesilir ve sakallara istenen şekil verilir. Böylece sakallar bakımlı ve sağlıklı görünür.
Sakalların kirli ve sert yapıda olması birçok cilt problemini de beraberinde getirir. Sert kılların altında tahriş olan ve kuruyan cilt zamanla kaşıntı ve kepek oluşumuna neden olur. Bu nedenle sakal bakımı belli bir rutinde düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Her an kirli hava veya yemek artıkları gibi sakala zarar verecek etkilere maruz kalan cildin sık sık temizlenmesi gerekir.
Sakal ve cilt yapısına uygun seçilecek sakal bakım ürünleri düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Doğru sakal şampuanı ile yıkanan ve sakal bakım yağ, krem ve serumlar aracılığıyla nemlendirilen sakallar hem canlı hem de sağlıklı olacaktır. Sakal şampuanları sakallar yıkanırken kullanılırken, sakal bakım yağları ve kremlerde her yıkamadan sonra mutlaka kullanılmalıdır. Sakal serumları ise kullanılan seruma göre değişiklik gösterse bile sabah akşam olacak şekilde günde iki defa kullanılabilir.