Tıraş nedir, tıraş olmak ne demek? Tıraş, saç, sakal ve bıyık olarak adlandırılan bölgelerdeki kılları dibinden kazıyarak kesme işlemidir. Erkekler binlerce yıldır yüzlerinde ve vücutlarında bulunan kılları genellikle hijyenik nedenlerden dolayı kesmişleridir. Önceleri deniz kabukları gibi doğada bulunan keskin materyalleri kullanmışlardır. Zamanla ise teknolojinin ilerlemesiyle beraber çok çeşitli tıraş bıçakları ve makineleri üretilmeye başlanmıştır.
Erkeklerin kimi sakal bırakmayı tercih etse de ciddi oranda bulunan bir kesim ise her sabah tıraş olmayı tercih etmektedir. Ergenlik çağındaki erkeklerin heyecanla beklediği tıraş olma işlemi, günlük tıraş olmak zorunda kalan erkekler için ise sıkıldıkları bir işlem haline gelmiştir. Çoğu erkek rutin haline gelen tıraş işlemini kuaförde yaptırmak yerine kendi yapmaktadır.
Özellikle sakal tıraşı kurumsal ve resmi bir kurumda çalışan erkekler için günlük yapılması zorunlu aktivitedir. Tıraş nasıl yapılır? Sakal tıraşı nasıl yapılır? Her gün tıraş olmak zorunda olan erkekler zamanla tecrübe kazanırlar. Yine de tıraş olurken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.
Tıraş işlemi saçlara uygulansa da en çok sakal tıraşı olunur. Sakal tıraşı nasıl olunur? Sakal tıraşı için izlenilmesi gereken adımlar ise şu şekildedir:
· Yapılması gereken ilk adım sakal kılları ile yeterince sert olan cildi yumuşatmaktır. Bunun için sıcak bir duştan sonra yapılacak sakal tıraşı daha kolay olacaktır. Ya da sıcak su ile ıslatılan bir havlu sakallar üzerinde bekletildiğinde gereken yumuşaklığı sağlayacaktır.
· Tıraşın kolay olması ve yüzde herhangi bir yaralanma olmaması için kaliteli tıraş bıçağı seçilmesine özen gösterilmelidir. Bıçakları keskin ve kayganlaştırıcı bantlara sahip tıraş bıçakları tercih edilmelidir.
· Tıraş edilecek bölge nemlendirilip iyi bir tıraş bıçağı da seçildikten sonra mutlaka cilde tıraş köpüğü veya tıraş jeli sürülmelidir. Bu sayede tıraş işlemi kolaylaşacağı gibi kesik ve tahrişlerde önlenmiş olur.
· Tıraş olurken sıklıkla karşılaşılan sorulardan biri de sakal kesim yönü ile ilgilidir. Sakal hangi yöne kesilir? Sakalların kıl çıkış yönüne veya tersine kesim tercihi kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Fakat öncelikle kılların çıkış yönüne doğru yapılacak kesim yüzün daha az tahriş olmasına ve daha kolay bir tıraş yapılmasını sağlayacaktır. Sonrasında tersten tıraş olarak kalan kıllar rahatça temizlenir.
· Tıraş olurken sakin ve dikkatli olmak gerekir. Dikkatsiz ve acele bir şekilde yapılan tıraş, kesik ve yaralanmalara sebebiyet verebilir.
· Hafif hareketlerle sakalların kazındığı tıraş bıçakları sık sık durulanmalıdır. Tıraş bıçağı, bir kase içine doldurulan su veya akan musluk altında sık sık temizlenmelidir.
· Öncelikle yüzün tıraş edilmesi sonrasında ise çene ve boyun kısmına geçilmesi de tıraşı kolaylaştıracaktır. Özellikle boyun bölgesi zor tıraş edileceğinden en son ve sakin bir şekilde tıraş edilmelidir.
· Tıraş işlemi bitip kalan kıllarda iyice temizlendikten sonra su ile yüzde ve boyunda kalan köpük ve kıllar yıkanır.
· Son işlem olarak ise gerilen cildi yumuşatmaktır. Balsam veya tıraş losyonu ile cilde nemlendirme işlemi yapılır.
Erkekler için büyümüş olmanın belirtilerinden biri de hiç şüphesiz sakalların tıraş olacak boyuta gelmesidir. Bu nedenle birçok erkek için ilk tıraş önemli bir konudur. Ergenlik çağındaki erkeklerin sakalları çıksın diye çabaladıkları görülmektedir. Bunun için sakalları belirginleşmeye başladığında sakala jilet vurma yöntemi ile sakallarını çoğaltmaya uğraşırlar. Peki jilet sakal çıkarır mı? Jilet direkt olarak sakal çıkmasını sağlamaz. Fakat kısa ve cansız olan kılların daha kalın çıkmasını sağlar.
İlk sakal tıraşı yaşı ise farklılık göstermektedir. Ergenlik çağında başlayan kıllanmalar sonucu ilk sakal tıraşı yapılır. Her gencin ergenlik yaşları farklı olsa da ortalama 12 yaş itibariyle ilk sakal tıraşı olunur.
İlk sakal tıraşını olacaklar için sakal nasıl kesilir? Jilet nasıl kullanılır? konuları önemli hale gelir. Bu nedenle öncelikle bu konularda bilgi sahibi olunmalıdır. Bunun için gençler tıraş olmadan önce bu konuda tecrübeli aile büyüklerinden destek almalıdır. Onların kontrolünde nasıl tıraş olunur kısmındaki adımlar uygulanarak kolay bir tıraş deneyimi yaşanır.
Tıraş, her ne kadar rutin haline gelip her gün uygulansa da tıraşın kolay ve acısız olması için tıraş öncesi hazırlıkların yapılması önemlidir. Bunun için tıraş öncesi cildin hazırlanması gerekir. Tıraş öncesi sert ve kuru olan cilt yüzeyi yumuşatılmalıdır. Sıcak su yardımıyla bu işlem yapıldıktan sonra tıraş edilecek bölgeye tıraş jeli veya köpüğü sürülür. Kullanılacak tıraş bıçağı seçimine de dikkat edilmesi gerekir. Keskin ve kayganlaştırıcı etkisi olan tıraş bıçakları öncelikli olmalıdır.
Kolay ve hasarsız bir tıraşın ipuçlarından biri de tıraş edilecek bölgenin tıraşa hazır hale getirilmesidir. Bunun için ise kullanılacak ürünlerin başında tıraş köpüğü gelir. Tıraş köpüğü nasıl kullanılır? Tıraşı kolaylaştıran tıraş köpüğü jiletle sakal kesmek isteyenler için ciddi anlamda kolaylık sağlar. Tıraş edilecek bölgenin tamamına sürülen tıraş köpüğü ile tıraş bıçağı rahat hareket eder ve kolaylıkla kılları kesip atar.
Tıraşı kolaylaştıran diğer bir ürün ise tıraş jelidir. Tıraş jeli nasıl kullanılır? Tıraş köpüğüne göre daha yoğun ve kaygan bir yapıya sahip olan tıraş jeli tıraş edilecek bölgeye yedirilerek sürülür. Tıraş işlemi bittikten sonra durulanır.
Tıraş olmak kıllı bölgelerin kıldan temizlenmesi anlamına gelse de özellikle sakallara şekil vermek isteyenler sakalların tamamını kesmezler. Sakal şekli nasıl verilir? Jilet yardımıyla verilmek istenen şekle göre sakalların fazlalıkları kesilerek istenen sakal şekli sağlanır. Yüzde hiçbir kıl kalmayacak şekilde yapılan tıraş ise sinek kaydı tıraş olarak adlandırılır. Sinek kaydı tıraş nasıl olur?
Sinek kaydı tıraş cilt üzerinde en ufak bir kıl kalmayacak şekilde yapılan tıraştır. Kurumsal yerlerde ve resmî kurumlarda çalışanların sinek kaydı tıraş olmaları zorunludur. Bir diğer sinek kaydı tıraş yapılan yer ise askerlik kurumudur. Bu nedenle askere gidecek olanların araştırdığı konuların başında askerde hangi jilet kullanılır, olmaktadır. Öte yandan jiletin yanı sıra profesyonel tıraş makineleriyle ya da profesyonel usturayla da sinekkaydı tıraş yapılabilir. Bu makinelerle -kişisel zevke bağlı olarak- sinekkaydı tıraş olunmayıp sakala şekil de verilebilir.
Tıraş olmaya başlamadan önce sakal neyle kesilmeli? Konusu araştırılmaktadır. Tıraş olurken genellikle jilet tercih edilir. Sakal jiletle nasıl kesilir? Fakat teknolojinin ilerlemesiyle tıraş makineleri de geliştirilmiştir. Bazı erkekler için ise yaprak jiletle tıraş olmak daha kolay gelmektedir. Ama hala berberlerde sıklıkla kullanılan yöntem ise ustura ile yapılan tıraştır. Ustura nasıl kullanılır? Ustura her ne kadar etkili bir tıraş yöntemi olsa da kullanımı zaman ve tecrübe istemektedir. Bu nedenle bu işte uzmanlaşan kişiler tarafından kullanılmalıdır.
Tıraş olurken dikkat edilecek hususlar vardır. Kesici aletler ile yapılan tıraş sonrası ciltte hasar bırakmamak için dikkatli olmak gerekir. Cilt yumuşatma işlemi sıcak su ile yapılmalı cildi kurutacak ve sertleştirecek soğuk su tercih edilmemelidir. Cilt mutlaka köpük ve jel sürüldükten sonra tıraş edilmelidir. Kuru bir cilde tıraş işlemi yapılmamalıdır. Kullanılan jilet yeni veya az kullanılmış olmalıdır. Eski ve yıpranmış jilet ciltte ciddi hasarlara sebebiyet verebilir.
Tıraşın kendisi kadar tıraş sonrası bakımda cilt sağlığı için önemlidir. Bu nedenle tıraş sonrasında kuruyan ve gerginleşen cilt mutlaka nemlendirilmelidir. Bunun için tıraş sonrasında kullanılacak balsamlar veya tıraş sonrası losyonları tercih edilebilir.